Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Περίγραμμα βασικών θέσεων και προτάσεων της αυτοδιοικητικής κίνησης Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών



Περίγραμμα βασικών θέσεων και προτάσεων της αυτοδιοικητικής κίνησης Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών

Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η αυτοδιοίκηση στο δήμο μας είναι η έλλειψη σεβασμού στα δικαιώματα του δημότη.  Ενημέρωση, συμμετοχή, ανοιχτή διαβούλευση, διαύγεια στις αποφάσεις, διαφάνεια και αλληλεγγύη.  Έννοιες χωρίς αντίκρισμα για τη σημερινή δημοτική αρχή που έχει  καταστρατηγήσει και καταχραστεί τους θεσμούς.  Κάκιστη αντιμετώπιση των εργασιακών θεμάτων σε υπαλλήλους και εργάτες του δήμου.  Μη εφαρμογή της νομοθεσίας για την πλήρωση των θέσεων των στελεχών της αυτοδιοίκησης.  Πεντάμηνα και δίμηνα προεκλογικά.                    
Δεν έχουμε δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να εκφρασθούν από τα θεσμοθετημένα όργανα τα οποία είτε δεν συστάθηκαν ποτέ η όταν λειτούργησαν όπως η επιτροπή διαβούλευσης, παραβίασαν κάθε έννοια συνταγματικότητας.
Αποφάσεις όπως αυτές για τη κατασκευή φρεάτων απορριμμάτων παραβίασαν την κείμενη νομοθεσία γιατί απλά δεν αδειοδοτήθηκαν.  Αποφάσεις όπως αυτή της μεταφοράς των απορριμμάτων, της ανεξέλεγκτης διάθεσης λυμματολάσπης σε ζώνη υψηλής παραγωγικότητας στον Μπουρνιά,  και τόσες άλλες  ενέργειες της απερχόμενης δημοτικής αρχής που παραβιάζουν τη νομοθεσία και προσβάλλουν το δημότη.

Πώς θα μπορούσαν να προκύψουν πόροι για το δήμο μας.  Σπαταλάς λιγότερα και κερδίζεις περισσότερα.  Δεν σκοπεύουμε να φτιάξουμε νέο δημαρχείο, αλλά να μετατρέψουμε το χώρο σε επιχειρηματικό πάρκο για νέους επιστήμονες και νέες τεχνολογίες.  Δημιουργούμε επιχειρηματικότητα υψηλού επιπέδου με σημαντικό κύκλο εργασιών για τον τόπο μας.
Δεν θα πετάμε τη λυμματολάσπη στο περιβάλλον και δεν θα μολύνουμε τα πατατοχώραφα και τον Μεσσηνιακό κόλπο, αλλά θα την κομποστοποιούμε με θερμική επεξεργασία σε συνδυασμό με βιομάζα και θα την εξάγουμε σε χώρες που έχουν αδρανοποιημένα εδάφη  και χρειάζονται βελτίωση.
Αναπτύσσουμε παραγωγικές κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις όπως το εμφιαλωτήριο νερού στο Πήδημα και τον Ταΰγετο.  Δίνουμε κίνητρα για την ανακύκλωση των απορριμμάτων σε όλα τα νοικοκυριά και ιδιαίτερα της επιχειρήσεις και δημιουργούμε έσοδα για το δήμο και τους δημότες.
Διοργανώνουμε υπό την αιγίδα της νέας δημοτικής αρχής, διεθνή συνέδρια θεματικού πολιτιστικού, επιστημονικού και αγροτοδιατροφικού ενδιαφέροντος και ενισχύουμε την χειμερινή επιχειρηματική δραστηριότητα όλης της ευρύτερης περιοχής.
Δεν σπαταλάμε χρήματα από κοινοτικούς πόρους σε εγωκεντρικά έργα τσιμεντοαναπλάσεων, αλλά εισάγουμε μελέτες κόστους οφέλους για την τοπική οικονομία και την ποιότητα ζωής στην πόλη και τους οικισμούς του Δήμου μας.  Συμμεριζόμαστε την άποψη των δημοτών, ότι Καλαμάτα δεν είναι μόνο πλατεία, και οικοδομούμε τις υποδομές για το δήμο της επόμενης δεκαετίας. Παράλληλα ενισχύουμε την απασχόληση από χρηματοδοτικά προγράμματα δημιουργίας θέσεων εργασίας με συμμετοχή του Δήμου. 
Ο σωστός σχεδιασμός για την επόμενη γενιά είναι το όραμα που έχoυμε για τον τόπο μας.
Να αποκτήσει επιτέλους ο Δήμος Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο σύνολό του. Δηλαδή και στις Δ. Ε. Αρι, Αρφαρών και Θουρίας, αναθεωρημένο και επικαιροποιημένο, που να συμπεριλαμβάνει τα νέα δεδομένα και να μην το αναιρεί ο δήμαρχος από την μια μέρα στην άλλη.
Στο νέο πολεοδομικό σχέδιο, με ισχυρή λαϊκή και θεσμική διαβούλευση, θα αναπτυχθούν περιοχές που εντάσσονται σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως αυτό που αφορά την Γαλάζια Οικονομία, δηλαδή τον θαλάσσιο τουρισμό. Ενισχύουμε με τα περιφερειακά προγράμματα την ανάπτυξη των ορεινών διαμερισμάτων μέσα από τον αγροτοδιατροφικό τομέα και την Μεσογειακή διατροφή.
      Ο δήμος Καλαμάτας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα που επιβάλλεται να τα αξιοποιήσουμε χωρίς καθυστέρηση.  Η έξοδος από την κρίση δεν πρέπει να μας βρει σε λήθαργο.
Παράκτια ζώνη και λιμάνι με επικαιροποίηση του masterplan και ένταξη των περιβαλλοντικών στρατηγικών μελετών που έχει στο ντουλάπι ο δήμος.  Από τις εκβολές του Παμίσου μέχρι την Μικρή Μαντίνεια, συναντάς την ομορφότερη παραλιακή ζώνη της Μεσογείου, η οποία παραμένει ανεκμετάλλευτη. Το στολίδι μας. 
Τα θεματικά πάρκα και οι περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους σε συνδυασμό με τις περιοχές Natura 2000 κάνουν το δήμο ασυναγώνιστο.  Πήδημα, Αγ. Φλώρος, Νέδοντας, Ταΰγετος, περιβαλλοντικό πάρκο Παμίσου στον ¨Αρι, είναι τα επιχειρηματικά κλειδιά για την οικονομική αναζωογόνηση του τόπου μας.
Το πιο σημαντικό όμως για μας τους Καλαματιανούς είναι το λάδι ΠΟΠ Καλαμάτα, και οι ελιές ΠΟΠ Καλαμών, που ο δήμαρχος έχει ξεχάσει ότι παράγονται για χιλιετίες στον τόπο μας.  Οι δράσεις στο συγκεκριμένο Καλαματιανό ζήτημα, μέσα από διεθνή Φεστιβάλ και  εκθέσεις θα στοχεύουν αποκλειστικά σε αυτά τα δύο προϊόντα. Θα είναι συνεχής και έντονες, έτσι ώστε ο δήμος μελλοντικά να αναφέρεται διεθνώς και παγκοσμίως ως Kalamata Olive Land δηλαδή Καλαμάτα ο Tόπος της Ελιάς.
            Δεν είναι δυνατόν να μη καταδικάσουμε την εμπλοκή των κομμάτων στην αυτοδιοίκηση.  Εδώ δεν έιναι το κράτος της Αθήνας ουτε το Ευρωπαικό κοινοβούλιο και οι Βρυξέλες.  Εδώ πρέπει να έχουμε ένα σύγχρονο, λειτουργικό και ισχυρό οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης.
Κανείς δεν είδε μέχρι σήμερα κάτι θετικό από τα κόμματα στην αυτοδιοίκηση. Είδαμε όμως τις θλιβερές συνέπειες και όλα τα δεινά με την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», που έχουν διχάσει το λαό μας για να μας κυβερνάνε κάποιοι όπως τους βολεύει. Αν έχει πιάσει πάτο σήμερα ο δήμος όπως και οι περισσότεροι της Ελλάδας είναι επειδή ακολούθησαν κομματικές πολιτικές. 
Η επόμενη βόμβα που θα «σκάσει», θα είναι αυτή της χρεοκοπίας των δήμων. Πολύ πιθανό να απαιτηθεί ένα άλλο μνημόνιο, για να πληρώσουμε τα δανεικά και τα χρέη της κομματικής αυτοδιοίκησης.  Πόσα χρήματα σπαταλήθηκαν από το πράσινο ταμείο για έργα βιτρίνας με κομματικές επιλογές σε δημάρχους της χώρας.  Πώς βρήκε χρηματοδότηση η δημοτική αρχή για το νέο δημαρχείο από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τα χαράτσια, και δεν βρέθηκαν χρήματα για τα δημοτικά διαμερίσματα, για τον βιολογικό σε Αρφαρά, Θουρία και ¨Αρι. 
Ήταν η δεν ήταν κομματική επιλογή η υποψηφιότητα Νίκα και Μάκαρη και αν δεν ήταν γιατί τους επισκέπτονται όλοι οι κομματικοί υποψήφιοι και αρχηγοί κομμάτων και συνεισφέρουν στο συνδυασμό τους.
Η κομματική αυτοδιοίκηση αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη του τόπου μας, μας κάνει ραγιάδες και καταλύει κάθε έννοια αξιοκρατίας και προόδου, ακυρώνοντας τα οράματα του κάθε δημότη για προκοπή και ανάπτυξη, αναγκάζοντας τους νέους να φεύγουν και πάλι για μεροκάματα στην Αυστραλία και τη Γερμανία. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ερωτήσεις στο δημοτικο συμβούλιο

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ Ερωτήσεις προς το Δ. Σ. Καλαμάτας Γραμματεία συμβουλίου Κυρία πρόεδρε, Σας καταθέτουμε τις παρακάτω...