Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Οι σύνδεσμοι ύδρευσης δεν προσφέρουν τίποτα παραπάνω από αυτό που μπορούν να κάνουν οι ΔΕΥΑ

Οι σύνδεσμοι ύδρευσης δεν προσφέρουν τίποτα παραπάνω από αυτό που μπορούν να κάνουν οι ΔΕΥΑ


            Έχει γίνει αντιληπτό οτι τους δύσκολους καιρούς που διανύουν οι Καλλικρατικοί δήμοι, πολλά νομικά πρόσωπα αλλά και υπηρεσίες έχουν χάσει τη σημασία αλλά και την ουσία τους.  Πολλοί δήμοι γειτονικοί έχουν συνενωθεί και πολλές υπηρεσίες γειτονικών δήμων είναι αλληλοκαλυπτόμενες.  Σε μικρό χρονικό διάστημα θα είναι συχνό το φαινόμενο να παρέχει υπηρεσίες, ο ένας ΟΤΑ στον άλλο με δεδομένο τα οφέλη, το μέγεθος και την εξειδίκευση των προσφερόμενων υπηρεσιών.
            Είναι προφανές λοιπόν οτι η επέκταση και η ανάληψη των αρμοδιοτήτων εκεί που λειτουργούν στελεχωμένες ΔΕΥΑΚ είναι το πρώτο βήμα για την παροχή παρόμοιων υπηρεσιών.  Άμεσα όμως επιβάλλεται και να καταργηθούν οι σύνδεσμοι ύδρευσης μια και δεν προσφέρουν τίποτα το ουσιαστικό τώρα με τη συνένωση των μελών τους.
            Επίσης όσες από τις υπηρεσίες τους προσφέρονται  σε ένα η περισσότερους δήμους αυτό θα συνεχίσει να γίνεται, στο ποσοστό που τους αναλογεί, από τις υφιστάμενες ΔΕΥΑ. 
            Δεν υπάρχει τίποτα πιο απλό και εφικτό που θα δώσει σημαντικά οφέλη στους δήμους.  Θα έχουν μικρότερο κόστος προσφερομένων υπηρεσιών, αφού δεν θα υπάρχει η επιβάρυνση της διοικητικής λειτουργίας των συνδέσμων ύδρευσης, που προϋποθέτει ιδιαίτερα παχυλούς μισθούς και άλλα λειτουργικά έξοδα, σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας.              Για παράδειγμα θα είναι παράλογο αύριο ο δήμος να δυσκολεύεται να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και από την άλλη να διατηρεί νομικά πρόσωπα των οποίων οι υπηρεσίες να μπορούν να παρέχονται και να υποστηρίζονται και από τις υφιστάμενες υπηρεσίες.  Επίσης είναι σημαντικό να επισημάνουμε οτι θα προκύψει σημαντική ελάφρυνση των τελών ύδρευσης αφού ο δήμος θα έχει μικρότερο κόστος στις παρεχόμενες διοικητικές λειτουργίες του τουλάχιστον.
Οι παραπάνω απόψεις είχαν διατυπωθεί και κατά την διάρκεια του ορισμού μελών του Συνδέσμου ύδρευσης του Δ. Καλαμάτας και είχε καταψηφιστεί και καταγγελθεί ο τρόπος λειτουργίας του ως έχει μέχρι σήμερα. 

Είναι επιτέλους εφικτό να προχωρήσει η δημοτική αρχή σε πλήρη εξυγίανση και διευθέτηση του τρόπου των παρεχόμενων υπηρεσιών του συνδέσμου μέσω της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, χωρίς να αφήσει εκκρεμότητες και χωρίς διαχωρισμούς ανάμεσα σε όμορους δήμους και σε δημότες Καλαμάτας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ερωτήσεις στο δημοτικο συμβούλιο

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ Ερωτήσεις προς το Δ. Σ. Καλαμάτας Γραμματεία συμβουλίου Κυρία πρόεδρε, Σας καταθέτουμε τις παρακάτω...