Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ Η οικολογική συνείδηση και οι πρακτικές εφαρμογές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Από Μ. Αντωνόπουλο, γεωλόγο – γεωτεχνικό περιβάλλοντος. Μ.Sc.  Οργ. Γραμματέα ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδας. Δημοτικό σύμβουλο Δ. Καλαμάτας

Η οικολογική συνείδηση και οι πρακτικές εφαρμογές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής κατακτούν ολοένα και περισσότερο έδαφος στις προτεραιότητες που θέτουν οι μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Μερικές φαίνεται να έχουν πάρει το προβάδισμα στην «πράσινη» λειτουργία.

Μπογκοτά , Κολομβία
Τα τελευταία χρόνια, η Μπογκοτά έχει διαγράψει τεράστια πρόοδο, αφού από πρωτεύουσα του οργανωμένου εγκλήματος έχει γίνει μια πόλη γνωστή για την πράσινη ανάπτυξή της: έχει πάνω από 1.100 αστικών χώρων πρασίνου και εκατοντάδες χιλιόμετρα από δρόμους για ποδήλατο.

Αμβούργο, Γερμανία
Το Αμβούργο, Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2011 έχει αναπτύξει 388 στρέμματα βιομηχανικής γης σε χώρους πρασίνου, καταστήματα και πάρκα.

Στοκχόλμη, Σουηδία
Η Στοκχόλμη πήρε τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας το 2010 για την εξαιρετική μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Όταν ο μέσος όρος για μια ευρωπαϊκή πόλη είναι 10 τόνοι ανά κάτοικο, η Στοκχόλμη παράγει μόνο 3,4 τόνους ενώ πάνω από το 40% της πόλης αποτελείται από χώρους πρασίνου.

Κοπεγχάγη, Δανία
Κοπεγχάγη έχει δημιουργήσει τη φήμη του παγκόσμιου ηγέτης στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Σχεδόν το ένα τρίτο των κατοίκων χρησιμοποιούν κυρίως τα ποδήλατά τους για τις μετακινήσεις τους στην πόλη και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στο 50% έως το 2015.

Βανκούβερ, Καναδάς
Το Βανκούβερ έχει βάλει στόχο να γίνει η πιο πράσινη πόλη του κόσμου μέχρι το 2020. Εκμεταλλεύεται σε τεράστιο βαθμό τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με το εντυπωσιακό ποσοστό του 90% της ηλεκτρικής ενέργειας να παράγεται από αυτές τις πράσινες τεχνολογίες.

Σαν Φρανσίσκο , Καλιφόρνια
Το Σαν Φρανσίσκο, το 2007, έγινε η πρώτη πόλη των ΗΠΑ που απαγόρεψε τη χρήση της πλαστικής σακούλας και από το 2009 ξεκίνησε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να εξοικονομήσει το 77% των υλικών που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής καθιστώντας το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα ανακύκλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες .

Ρέικιαβικ, Ισλανδία
Το Ρέικιαβικ είναι μια πόλη που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η πόλη περιβάλλεται από γεωθερμική δραστηριότητα η οποία μπορεί στη συνέχεια να μετατραπεί σε καθαρή ενέργεια. Το σχέδιο για το Ρέικιαβικ είναι να καταστεί μια πόλη εντελώς ανεξάρτητη από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050.

·                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ερωτήσεις στο δημοτικο συμβούλιο

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ Ερωτήσεις προς το Δ. Σ. Καλαμάτας Γραμματεία συμβουλίου Κυρία πρόεδρε, Σας καταθέτουμε τις παρακάτω...