Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Ελαιοτριβεία και Πολιτισμός






Ελαιοτριβεία και Πολιτισμός


του

 Μιχάλη Αντωνόπουλου


Όλοι μας γνωρίζουμε την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά που άφησε στην πόλη μας η παραγωγή και εμπορία ελαιολάδου μέσα στους αιώνες.  Τα παραδοσιακά ελαιοτριβεία ήταν σταθμός εμπορικής και κοινωνικής δραστηριότητας.  Ήταν η κινητήριος δύναμη του πρωτογενούς τομέα και πολλά έγιναν με βάση την παραγωγή και τη φήμη του Καλαματιανού ελαιολάδου.  Ένα από τα τελευταία ελαιοτριβεία σήμα κατατεθέν για την πάνω πόλη, την παλιά ιστορική Καλαμάτα είναι και το περίφημο ελαιοτριβείο Σπυρίδη, που πρόσφερε υπηρεσίες και ένα γευστικό ταξίδι στο παρελθόν μέχρι πρόσφατα.
Μια αμφιλεγόμενη απόφαση του Υπουργείου πολιτισμού με τη συγκατάθεση της δημοτικής αρχής Νίκα, χωρίς καμιά διαβούλευση, προτείνει την κατεδάφιση του οικοδομήματος λόγω κυρίως της γειτνίασης με το κάστρο της πόλης.  
Μια θαυμάσια ευκαιρία αξιοποίησης του φαίνεται να πηγαίνει χαμένη.  Ο χώρος του ελαιοτριβείου με έναν υπέροχο εσωτερικό κήπο - περιβόλι, έρχεται από μια άλλη εποχή.  Το κτήριο, αν αναιρεθούν κάποιες προσθήκες του, είναι χτισμένο με πέτρα από ψαμμιτικούς σχηματισμούς που χρησιμοποιήθηκαν σε πολλά διατηρητέα της πόλης μας. Δένει αρμονικά με τους λίθους στη βάση του κάστρου, αν αναιρεθεί το λευκό επίχρισμα.  Έχει εσωτερικές και εξωτερικές καμάρες και θα έλεγε κανείς ότι συγκρινόμενο με το μουσείο ελιάς και ελαιολάδου της Σπάρτης ή τα αναπαλαιωμένα ελαιοτριβεία στη Λέσβο και στην Κρήτη, υπερτερεί σε δόμηση και παραδοσιακό χαρακτήρα.  Διαθέτει το προνόμιο να γειτνιάζει με την πύλη του κάστρου και να μπορεί εύκολα να αποτελέσει χώρο εκθεσιακό και προβολής καλλιτεχνικών γεγονότων.  Ο δε κήπος του, θα μπορούσε να φιλοξενήσει επισκέπτες και θεματικές εκδηλώσεις.  
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η μοναδική θέση του σε σχέση με το φυσικό και ιστορικό περιβάλλον, μπορεί να αναδειχθεί αρμονικά κατόπιν αρχιτεκτονικής προσέγγισης και εικαστικής παρέμβασης με αναφορά στο όνομα Ελιά και Ελαιόλαδο Καλαμάτας. Αυτό του προσθέτει μοναδικότητα που όσο και να θέλουμε δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ποτέ ξανά στην πόλη μας.
Υπάρχει χρόνος να το δούμε άλλη μια φορά και να χρησιμοποιήσουμε προτάσεις και χρηματοδότηση για την έγκαιρη αξιοποίηση του.  Το κόστος θα είναι μικρό και το πάρκινγκ που θα έχει δημιουργήσει ο δήμος στη θέση του άνευ πολιτιστικής και ιστορικής αξίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ερωτήσεις στο δημοτικο συμβούλιο

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ Ερωτήσεις προς το Δ. Σ. Καλαμάτας Γραμματεία συμβουλίου Κυρία πρόεδρε, Σας καταθέτουμε τις παρακάτω...