Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς στη ζώνη Natura Νέδοντα

Αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς στη ζώνη Natura Νέδοντα

                                               Μιχάλης Αντωνόπουλος

                                                            Δημότη Καλαμάτας



Με τις πρόσφατες πλημμύρες αλλά και με την πλημμελή διαχείριση των απορριμμάτων στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου, στη θέση Μαραθόλακκα πλησίον του ποταμού Νέδοντα, είχαμε πολύ σοβαρά προβλήματα από τη μεταφορά υγρών κυρίως στραγγισμάτων αλλά και στερεών απορριμμάτων μέσα στη ζώνη Natura 2000 με κωδικό GR 2550001 φαράγγι Νέδων, εντός της κοίτης του Νέδοντα.
Το πρόβλημα έχει τεκμηριωθεί από τις συνεχείς επισκέψεις φορέων και ιδιωτών και είναι άμεσα ορατό και εξελισσόμενο, γεγονός που σημαίνει ότι γίνεται μεταφορά των ρύπων μέσα στη ζώνη του υδατορέματος που εντάσσεται σε καθεστώς προστασίας Natura. Λόγω της φύσης των εδαφογεωλογικών σχηματισμών τα υγρά της χωματερής αλλά και του χώρου επεξεργασίας που έχουν διαφύγει η συνεχίζουν να διαφεύγουν αφού δεν έχουν μέχρι σήμερα τοποθετηθεί μεμβράνες στεγανοποίησης, ταξιδεύουν και μεταφέρονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα κατάντη των θέσεων εναπόθεσης και πολύ σύντομα αναμένεται να τροφοδοτήσουν το υδάτινο αποδέκτη που είναι ο υδροφόρος ορίζοντας της Καλαμάτας αλλά και η θαλάσσια περιοχή των εκβολών του Νέδοντα στο Μεσσηνιακό κόλπο μέσα στην παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας.
Πρόκειται ασφαλώς για ένα πολύ επικίνδυνο περιβαλλοντικό ζήτημα για το οποίο μετά από τις συνεχείς προσπάθειες μέχρι σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας με θέμα «καταγραφή ζημιών και προβλημάτων στις δημοτικές υποδομές από το πλημμυρικό φαινόμενο της 7ης Σεπτεμβρίου 2016 » δεν έχει επιληφθεί ο δήμος και φέρεται να το αγνοεί.
Επειδή ανήκουμε και εμείς αλλά και άλλοι συνδημότες στην κατηγορία αυτών που θίγονται άμεσα από την περιβαλλοντική ζημιά που έχει υποστεί μια ιδιαίτερη και προστατευόμενη περιοχή του δήμου Καλαμάτας και επειδή μεταξύ των άλλων η κατάσταση εξελίσσεται άμεσα και με ταχύτητα την υγρή περίοδο που διανύουμε.
Επειδή επίσης τελευταία επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή ένωση για σημαντική βλάβη και υποβάθμιση στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Αιτούμεθα τη δική σας παρέμβαση και οποιασδήποτε άλλης αρχής κρίνεται εσείς αναγκαίο, προκειμένου ο δήμος να εντάξει άμεσα στα θέματα του την εκπόνηση σχετικής μελέτης περιβαλλοντικής αποκατάστασης που προφανώς ορίζει η κείμενη νομοθεσία άμεσα.
 Αναμένουμε για τις δικές σας εισηγήσεις και νόμιμες ενέργειες, προκειμένου να προστατευθούν οι δημότες και το φυσικό περιβάλλον, όπως έχετε πράξει μέχρι σήμερα ως ανεξάρτητη αρχή σε ανάλογες περιπτώσεις.

Το παραπάνω αποτελεί αίτημα προς το συνήγορο του δημότη, και κάθε αρμόδια αρχή.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ερωτήσεις στο δημοτικο συμβούλιο

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ Ερωτήσεις προς το Δ. Σ. Καλαμάτας Γραμματεία συμβουλίου Κυρία πρόεδρε, Σας καταθέτουμε τις παρακάτω...