Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 21


ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 21
Μιχάλης Αντωνόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος με την Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών

Στην φάση της τελικής ευθείας μπαίνει ο θεσμός της ανάληψης της διοργάνωσης για την πολιτιστική πρωτεύουσα ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2021.  Οι παραλείψεις και τα λάθη πολλά, το ίδιο και η αμφισβήτηση του θεσμού που έχει διαγράψει μια μη επιτυχημένη πορεία τουλάχιστον στη χώρα μας.
Η σημερινή δημοτική αρχή με παλινωδίες καθυστερήσεις και λάθη φαίνεται να δυσκολεύεται να πείσει σε μια ελλιπή διαδικασία που πολύ πιθανόν υποθηκεύει και το μέλλον της πόλης και του δήμου μας.
Συγκεκριμένα αν δούμε τα οικονομικά μεγέθη, το ποσό των 30 και κάτι εκατομμυρίων ευρώ φαντάζει απαγορευτικό και δυσθεώρητο για τα μεγέθη ενός δήμου όπως της Καλαμάτας, που ο προϋπολογισμός του δεν υπερβαίνει τα 70 εκ. ευρώ. Σε εποχή βαθιάς και ατελείωτης οικονομικής ύφεσης. 
Το σημαντικό και κρίσιμο για την ανάληψη και πάνω από όλα την ομαλή διεκπεραίωση του θεσμού είναι τα δάνεια και οι υποχρεώσεις του δήμου μας.  Όλοι γνωρίζουμε σήμερα ότι οι απαιτήσεις και οι βεβαιωμένες οφειλές που υπάρχουν στα ταμεία του δήμου υπερβαίνουν κατά πολύ τα 14.000.000 ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι όποιες τρέχουσες καθυστερήσεις και οι οφειλές σε νομικά πρόσωπα του δήμου.  Ούτε λίγο ούτε πολύ αυτά αγγίζουν τα 15.000.000 ευρώ στο σύνολο τους.  Αν υπολογίσουμε και τα δάνεια που έχει συνάψει η δημοτική αρχή Νίκα αλλά και αυτά που υπήρχαν και έχουν αναχρηματοδοτηθεί θα δούμε ότι και από εκεί προκύπτει ένα αντίστοιχο ποσό που σε ετήσια βάση υποχρεώσεων ανέρχεται σε 1.000.000 σε τοκοχρεολύσια σήμερα για ένα εξυπηρετήσουμε το μεγαλύτερο μέρος του.  Άρα με το μισό σχεδόν προϋπολογισμό του δήμου σε υποχρεώσεις πως είναι δυνατόν να συζητάμε για μια βιώσιμη εξέλιξη του θεσμού, ακόμα και αν η επιτροπή αξιολόγησης παρακάμψει όλα αυτά.  Προφανώς πόλεις όπως η Ελευσίνα και η Θεσσαλονίκη στο παρελθόν με πολλαπλάσιες οικονομικές δυνατότητες σίγουρα θα έχουν πολύ μικρότερες οικονομικές απώλειες.
Ας δούμε όμως και τι έχουμε μέχρι τώρα στα πολιτιστικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα της πόλης μας.
Ένα ακριβοπληρωμένο Μέγαρο χορού εκτός λειτουργίας, με αβέβαιο και επισφαλές μέλλον, αδύνατον να το λειτουργήσει η παρούσα δημοτική αρχή για καθαρά οικονομικούς λόγους.  Τις σημερινές υποδομές και κέντρα πολιτισμού της πόλης σε φθίνουσα πορεία που φάνηκε και με την απομάκρυνση μεγάλων ονομάτων της  πολιτιστικής δραστηριότητας όπως ο Δ Μαλούχος και  Β Μαραγκοπούλου, που είχαν σηματοδοτήσει και την ανάπτυξη θεσμών όπως το φεστιβάλ χορού των σχολών της ΦΑΡΙΣ αλλά και του ΔΗΠΕΘΕΚ με άλλους καταξιωμένους συντελεστές που υπολειτουργεί.
Σημαντικοί χώροι της πόλης έχουν μείνει σε αδράνεια Ηλέκτρα, εκθεσιακές αίθουσες και αναρωτιέται κανείς που θα βρεθούν τα χρήματα της τάξης των 33.000.000 χωρίς τους τόκους για να διεκπεραιώσουμε ένα τόσο βαρύ και απαιτητικό πρόγραμμα.  Τι θα τους πούμε ότι τα λεφτά υπάρχουν!
Δεν είδαμε μέχρι σήμερα να έχουν αποδώσει καρπούς οι προσπάθειες που έγιναν για ιδιωτικά κεφάλαια και με τι ίσως και ποιες δεσμεύσεις για το μέλλον του θεσμού.
Ας είμαστε λοιπόν συνεπείς με τις μέχρι σήμερα δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες έστω και με τις λίγες αναπλάσεις και τα έργα προβολής και ας ρίξουμε το βάρος στις υποδομές του δήμου και στον πολιτισμό, γιατί το παράδειγμα με τις πρόσφατες πλημμύρες ήταν αρκετό για να μας πείσει για το τι συμβαίνει στον τόπο μας.  
Οι λάθος προτεραιότητες στα πολιτιστικά δρώμενα της Καλαμάτας ξεκίνησαν με τις έγχρωμες νύχτες, τις χορωδίες και τα καρναβάλια. Χάθηκε ο πολιτιστικός χρόνος, το πολιτιστικό στίγμα και το όραμα της δημιουργίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο θεσμός της πολιτιστικής πρωτεύουσας δεν είχε τη συναίνεση τού συνόλου των δημοτικών παρατάξεων αλλά και του  λαού της πόλης μας.  

Όλα αυτά η πόλη τα πληρώνει σε όλα τα επίπεδα, και σήμερα θα πρέπει να διαχειριστούμε την μία καταστροφή μετά την άλλη.  Άραγε που και ποιο είναι το πλεονέκτημα που απέκτησε η πόλη όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ερωτήσεις στο δημοτικο συμβούλιο

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ Ερωτήσεις προς το Δ. Σ. Καλαμάτας Γραμματεία συμβουλίου Κυρία πρόεδρε, Σας καταθέτουμε τις παρακάτω...