Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Αποζημίωση αυτοκινήτων στις πρόσφατες πλημμύρες.

Προς Συνήγορο του Δημότη

Αποζημίωση αυτοκινήτων στις πρόσφατες πλημμύρες.

 από Μιχάλη Αντωνόπουλου

 


Πρόσφατα η περιοχή του δήμου μας επλήγη από έντονα καιρικά φαινόμενα.  Συγκεκριμένα στις 6 και 7 Σεπτέμβρη σε πολλά σημεία της πόλης από τις 2 μέχρι 4 π.μ. είχαμε μεγάλο υψος νερού στους δρόμους.  Υπήρχαν όμως συγκεκριμένες περιοχές της πόλης μας στις οποίες δύο τουλάχιστον δρόμοι είχαν μετατραπεί σε μικρούς χείμαρρους.  Συγκεκριμένα η οδός Γλαύκου και πέριξ αυτής, καθώς και η Ευαγγέλου Δράκου, ήταν από τις περιοχές που ενώ βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου σχεδίου της πόλης με τα απαραίτητα εδώ και χρόνια τεχνικά έργα παρατηρήθηκε ιδιαίτερα αυξημένη ποσότητα νερού σε σχέση με άλλες περιοχές της πόλης.  Το αποτέλεσμα μεταξύ των άλλων τραγικών που έλαβαν χώρα, ήταν να παρασυρθούν αρκετά οχήματα και να καταστραφούν.
Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των οχημάτων τα οποία άλλα ήταν επαγγελματικής χρήσης και άλλα ΙΧ, είχαν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας και ότι άλλο προβλέπει η νομοθεσία για την νόμιμη στάθμευση τους και κυκλοφορία τους στην οδό της πόλης που παρασύρθηκαν από τα πλεονάζοντα ύδατα.  Πολλά από αυτά χωρίς καν να μετακινηθούν καλύφθηκαν από το νερό με αποτέλεσμα όλα αυτά να πάθουν πολλές ζημιές που σε μερικές περιπτώσεις έφθασαν και στην ολοκληρωτική απαξίωση  και καταστροφή τους.
Στο δημοτικό συμβούλιο που ακολούθησε στις 15/9/2016, ο δήμαρχος της πόλης έκανε αναφορά στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις αλλά και αναφορά στις συγκεκριμένες οδούς που προαναφέραμε και είπε μεταξύ των άλλων ότι το τεχνικό έργο της οδού δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί λόγω ότι είχε σχεδιασθεί πριν πολλά χρόνια και ότι κακώς σκεπάσθηκε η κοίτη του και άλλα και ούτε λίγο ούτε πολύ όπως προκύπτει και από τα πρακτικά αλλά και από αναφορές άλλων πολιτών και αντιπολίτευσης το ζήτημα είναι γνωστό και έχει δώσει επανειλημμένως προβλήματα που σχετίζονται με την απορροή των υδάτων. 
Είναι βέβαιο λοιπόν ότι έργο υφίσταται και τεκμηριώνεται ότι είναι ανεπαρκές και δεν λειτούργησε όπως ομοειδή έργα, σε άλλα σημεία της πόλης που παρά την βροχόπτωση δεν είχαμε παρασυρμένα και κατεστραμμένα αυτοκίνητα, άρα υπάρχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης και στο Δήμο που το λειτουργεί χωρίς τις απαραίτητες σημάνσεις και προειδοποιήσεις παρότι γνώριζε το πρόβλημα.
Όμως πολύ συμπολίτες μας κινδύνευσαν και πάνω από όλα έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν το καθημερινό κόστος μετακίνησης, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι ιδιώτες.
Ο δήμος Καλαμάτας και μάλιστα πρόσφατα η οικονομική του επιτροπή αποζημίωσε και έχει και στο παρελθόν αποζημιώσει οχήματα τα οποία έχουν υποστεί υλικές ζημιές έμμεσα η άμεσα από τις δημοτικές δραστηριότητες η από κακοτεχνίες η βλάβες στο οδικό δίκτυο.  Η συγκεκριμένη αντιμετώπιση και αποζημίωση υλικών ζημιών είναι κάτι που συνηθίζεται προβλέπεται από τη νομοθεσία και εφαρμόζεται πολύ σε όλη την Ευρώπη αλλά και σε όλους τους δήμους της χώρας μας.
Αναγνωρίζεται όπως και ο δήμαρχος ότι υπάρχει μερίδιο ευθύνης τουλάχιστον στο δήμο που λειτουργεί και συντηρεί τα εν λόγω υφιστάμενα τεχνικά έργα των οποίων μέχρι και σήμερα δεν είχε αμφισβητήσει την επάρκεια τους και ασφαλή λειτουργία τους.
Αναγνωρίζεται ότι οι συνδημότες η και άλλοι επισκέπτες που είχαν την ατυχία να παρκάρουν στις συγκεκριμένες οδούς έπραξαν νόμιμα χωρίς να έχουν την παραμικρή ευθύνη για το συμβάν.
Αναγνωρίζεται το νόμιμο δικαίωμα τους να αποζημιωθούν για τις υλικές ζημιές στα νομίμως κυκλοφορόντα και σταθμεύοντα οχήματα τους.
Αναγνωρίζεται ότι ο δήμος δεν είχε εκδώσει η τοποθετήσει προειδοποιητικές πινακίδες και σήμανση στις οδούς καθώς και αναγνωρίζει την αδυναμία παροχέτευσης υδάτων από τα εγκατεστημένα και νομίμως λειτουργούντα τεχνικά έργα απορροής όμβριων.
Παρακαλούμε άμεσα για τις δικές νόμιμες ενέργειες, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέτες κάτοχοι τροχοφόρων όπως έχετε πράξει μέχρι σήμερα ως δήμος σε ανάλογες περιπτώσεις υλικών ζημιών από αστοχία τεχνικών έργων.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ερωτήσεις στο δημοτικο συμβούλιο

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ Ερωτήσεις προς το Δ. Σ. Καλαμάτας Γραμματεία συμβουλίου Κυρία πρόεδρε, Σας καταθέτουμε τις παρακάτω...