Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Αγροτική παραγωγή – αγροδιατροφικός τομέας




  • Οργανώνουμε το 1o Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας στον τόπο μας με συμμετοχή εκθετών από όλη την Ελλάδα και διεθνή διαγωνισμό γευσιγνωσίας και ποιότητας σε συνεργασία με το ΤΕΙ, το Επιμελητήριο, την Π. Ε. Μεσσηνίας, όπως αυτό έχει ήδη κατατεθεί στους παραπάνω φορείς και έχει ήδη γίνει η σχετική διαβούλευση. Αναμένονται τεράστια οφέλη για την τοπική οικονομία.
  • Αγροδιατροφικός τομέας - Γαστρονομία. Θα πρέπει να αναδειχθούν τα τοπικά προϊόντα (σύγκλινο, παστέλι, σύκα, μέλι, ελιές, λάδι, ταλαγάνι κ.ά.). Θα πρέπει να ζητηθεί από γνωστούς σεφ (Παρλιάρο, Δρίσκα, Λουκάκο κ.ά.) να προτείνουν συνταγές με τα παραπάνω προϊόντα και να ενθαρρυνθούν ξενοδοχεία και υπηρεσίες εστίασης να τις χρησιμοποιήσουν, προκειμένου η Καλαμάτα να έχει τη δική της γαστρονομική ταυτότητα.
  • Ενημέρωση παραγωγών, νέων αγροτών για τις καινούργιες καλλιέργειες, τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής, οργάνωσης και προώθησης των παραγόμενων προϊόντων. Πιστεύουμε ότι ενισχύοντας το γεωργικό εισόδημα δημιουργούμε προϋποθέσεις για συγκράτηση του παραγωγικού πληθυσμού στον τόπο του. Ειδικότερα για το ελαιόλαδο, που αποτελεί το βασικό αγροτικό προϊόν της περιοχής μας, είναι αναγκαίο να υπάρξει ειδικός σχεδιασμός.
  • Συνεργαζόμαστε με αρμόδιους και πιστοποιημένους φορείς για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης των νέων σε αντικείμενα συναφή με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας (Ι.Ε.Κ., Κ.Ε.Κ., Κ.Ε.Ε., Σ.Δ.Ε.).
  • Συνεργασία και ενίσχυση δράσεων συνεταιριστικών οργανώσεων στους τομείς της γεωργίας και κτηνοτροφίας με στόχο την προώθηση των τοπικών προϊόντων (παραδοσιακά γεωργικά προϊόντα - τυποποίηση/μεταποίηση κ.λπ.).
  • Δραστηριότητες αναψυχής και θεματικού τουρισμού από τα δεκάδες ευρωπαϊκά προγράμματα (αγροκήπιο, παλαιά σχολεία, αποθήκες, συνεταιρισμοί).
  • Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, της αγροτικής, κτηνοτροφικής παραγωγής και του αλιευτικού τομέα με τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και γραφείου υποστήριξης στον Δήμο στα πρότυπα των ΚΕΠ σε συνεργασία με το Επιμελητήριο. Σκοπός είναι η λειτουργία σταθμού πληροφόρησης για τους αγρότες/κτηνοτρόφους σχετικά με τα θέματα που τους απασχολούν αλλά και τις ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιήσουν για τη βελτίωση της παραγωγής τους (γεωργική/κτηνοτροφική) και γενικότερα τη βελτίωση του εισοδήματός τους, καθώς και ενημέρωση για επενδυτικά, επιδοτούμενα, αναπτυξιακά προγράμματα.
  • Αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς Καλαμάτας με τη δημιουργία κλειστού τμήματος σε πρότυπα Farmers market, με συμμετοχή παραγωγών χωρίς μεσάζοντες και χωρίς τροποποιημένα γενετικά αγροτικά προϊόντα.
  • Δημιουργία δημοτικής λαϊκής αγοράς παραγωγών στα νότια της πόλης και αλλαγή στο καθεστώς λειτουργίας της ΚΑΚ ΑΕ με υποχρεωτική συμμετοχή των παραγωγών και καταστηματαρχών στη λειτουργία της, με αλλαγή στο καταστατικό της εταιρείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ερωτήσεις στο δημοτικο συμβούλιο

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ Ερωτήσεις προς το Δ. Σ. Καλαμάτας Γραμματεία συμβουλίου Κυρία πρόεδρε, Σας καταθέτουμε τις παρακάτω...