Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Η ΔΕΥΑ Καλαματας οφειλει την Αποκατασταση της ζημιάς από τη Λυμματολασπη.




ΑΙΤΗΜΑ

Προς  ΔΕΥΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


Αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς στη ζώνη Αναδασμού από την λυματολάσπη και βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των εκροών της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων

από
 Μιχάλη Αντωνόπουλο

                                                            Δημοτικό Σύμβουλο Καλαμάτας
Ψαρών 16, Καλαμάτα

Με τις πλημμύρες που πλήττουν όλο και περισσότερο την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας αλλά και με την μεγάλη αύξηση των επισκεπτών τους θερινούς μήνες τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί και βεβαιωθεί η πλημμελή επεξεργασία των λυμάτων και η διαχείριση της λυματολάσπης στον βιολογικό Καλαμάτας.
Στην ευρύτερη περιοχή «Μπουρνιά» εντός του Αναδασμού και πλησίον του ποταμού Άρι, είχαμε πολύ σοβαρά προβλήματα από τη μεταφορά και εναπόθεσης της λυματολάσπης.
Το πρόβλημα έχει τεκμηριωθεί από τις συνεχείς επισκέψεις του ΚΕΠΠΕ ΠΕ Μεσσηνίας, φορέων και ιδιωτών και είναι άμεσα ορατό και εξελισσόμενο, γεγονός που σημαίνει ότι γίνεται μεταφορά των ρύπων μέσα στη ζώνη του αναδασμού αλλά και στη θαλάσσια περιοχή του Μεσσηνιακού κόλπου. Λόγω της φύσης των εδαφογεωλογικών σχηματισμών τα υγρά απόπλυσης της λάσπης αλλά και του χώρου επεξεργασίας που έχουν διαφύγει η συνεχίζουν να διαφεύγουν αφού δεν έχουν μέχρι σήμερα τοποθετηθεί μεμβράνες στεγανοποίησης, ταξιδεύουν και μεταφέρονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα κατάντη των θέσεων εναπόθεσης και πολύ σύντομα αναμένεται να τροφοδοτήσουν το υδάτινο αποδέκτη που είναι ο υδροφόρος ορίζοντας  καλλιεργειών αλλά και τη θαλάσσια περιοχή των εκβολών του Παμίσου και του ‘Αρι στο Μεσσηνιακό κόλπο μέσα στην ανατολική παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας.
Πρόκειται ασφαλώς για ένα πολύ επικίνδυνο περιβαλλοντικό ζήτημα για το οποίο μετά από τις συνεχείς προσπάθειες μας μέχρι σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας, δεν έχει επιληφθεί ο δήμος και φέρεται να το αγνοεί.
Επειδή ανήκουμε και εμείς αλλά και άλλοι συνδημότες στην κατηγορία αυτών που θίγονται άμεσα από την περιβαλλοντική ζημιά που έχει υποστεί μια ιδιαίτερη και προστατευμένη περιοχή του δήμου Καλαμάτας και επειδή μεταξύ των άλλων η κατάσταση εξελίσσεται άμεσα και με ταχύτητα την υγρή περίοδο που διανύουμε.
Επειδή τελευταία επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή ένωση για σημαντική βλάβη και υποβάθμιση στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.
Αιτούμεθα όπως η ΔΕΥΑΚ εκπονήσει μελέτη αποκατάστασης, εφαρμόσει άμεσα το νέο νόμο για τις τιμές εκροών και δειγματοληψιών και φροντίσει ώστε όταν προκύπτει περίσσεια λυματολάσπης να μεταφέρεται σε αδειοδοτημένο χώρο όπως ρητά προβλέπει η ΑΕΠΟ της μονάδας.
Τέλος να προσληφθεί εξειδικευμένο προσωπικό που να παρακολουθεί σε 24ωρη βάση τη λειτουργία της αλλά και να συμβληθεί με ανεξάρτητο διαπιστευμένο εργαστήριο για τη συνεχή δειγματοληψία των εκροών.
Αναμένουμε για τις δικές σας νόμιμες ενέργειες, προκειμένου να προστατευθούν οι δημότες και το φυσικό περιβάλλον.

Μετά τιμής

Μιχάλης Αντωνόπουλος

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Καλοκαιρινά και δύσκολα της Καλαμάτας.

Καλοκαιρινά και δύσκολα της Καλαμάτας.

Σε αδιέξοδο οδηγείτε σταδιακα η διαχείριση των απορριματων στο  δήμο Καλαμάτας καθότι το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Μαραθόλακκας παίρνει άλλες διαστάσεις. Αφενός εχουμε τη συσσώρευση αποπρριμάτων που θάβονται με αποτέλεσμα να εχουμε στραγγίσματα που κινούνται εντός των υδατορεμάτων της ζώνης Natura του Νέδοντα, οτι χειρότερο για το μέλλον της Καλαμάτας.  Αφετέρου εχει παρουσιασθεί ενα νέο σημαντικό πρόβλημα που αφορά τη μεταφορά αέριων ρύπων και οσμών μέχρι και την παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας, κυρίως κατά τις βραδυνές ώρες που περιμένουμε τη δροσούλα του Ταυγέτου να φθάσει στα σπίτια μας.  Οι λόγοι που συμβαίνουν ολα αυτά είναι πολλοί.  Το σίγουρο είναι οτι στους οικισμούς πέριξ της Μαραθόλακκας στον Ταυγετο αλλά και στο μεγαλύτερο τμήμα του Εθνικού δικτύου πρός Σπάρτη, μέχρι και την Αρτεμισία, η μυρωδιά είναι αφόρητη, με αποτέλεσμα πολλοί επισκέπτες να αποφευγουν να κάνουν στάση η να παραμείνουν στα όμορφα χωριά του Ταυγέτου.  Βέβαια οταν το φθινόπωρο θα εχουμε χαμηλότερες θερμοκρασίες και λιγότερο ιγκο απορριμάτων αναμένεται να συμβεί οπως πρόσφατα το εξής καταστροφικό για την περιοχή μας.  Δεκάδες τόνοι αποριμάτων μαζί με αδρανή υλικά επιχωμάτωσης και υγρά απόβλητα να μεταφέρονται υπο τη μορφή λασποροής στο εθνικό δίκτυο στους πέντε δρόμους, να αποκόπτεται για ωρες οι κυκλοφορία των οχημάτων και στη συνέχεια να προωθούνται ολα αυτά μέσα στην κοίητ του Νέδοντα με τελικό προορισμό τη θαλάσσια ζώνη της Καλαμάτας. Ελπίζουμε κάτοικοι και φορείς της πόλης μας και κυρίως οι θεσμοθετημένοι φορείς και οι υπηρεσίες να δώσουν ενα τέλος σε ολα αυτά, γατί θα πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε αυτό που συνέχεια επαναλαμβάνει ο δήμαρχός μας Π. Νίκας, δηλαδή να τα "θάβουμε όπως κάνει η γάτα".

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Ερωτήσεις - 21η του 2017

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ


1. Είναι στις προθέσεις του δήμου να διαγραμμίσει τον χώρο του προβλεπόμενου κόμβου στη Φωτεινή και να μετακινήσει άμεσα το φρέαρ απορριμμάτων μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του έργου για την ασφάλεια πεζών και τροχοφόρων.

2. Είναι σε διαδικασία ελέγχου η σύμβαση  του ανοιχτού διεθνή διαγωνισμού για την επεξεργασία των αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων του δήμου. Ούτε λίγο ούτε πολύ το νέο κόστος τριετίας ανέρχεται στα 7 εκ ευρώ, και αφορά αποκλειστικά την διαχείριση στη γνωστή Μαραθόλακκα της τ. κ. Καρβελίου. 
Υπάρχουν όμως και άλλες επιβαρύνσεις ανά τριετία, που δεν αναφέρονται και δεν έχουν εκτιμηθεί.  Αφενός σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο διεθνή διαγωνισμό θα υπάρχει τουλάχιστον ένα 30% υπόλειμμα, προς μεταφορά και διάθεση άμεσα η στο απώτερο μέλλον εφόσον γίνει δεκτή η τροποποίηση της ΑΕΠΟ, άρα το 1/3 περίπου του συνολικού όγκου, θα οδηγηθεί εκ νέου για μεταφορά και διαχείριση, συνεπώς ανά τριετία θα πρέπει να πληρώσουμε ούτε λίγο, ούτε πολύ, άλλα  2 εκ..ευρώ για τα υπολείμματα. Αν εκτιμήσουμε και τις υποδομές χωρίς τον  εξοπλισμό που βαρύνουν τον δήμο θα απαιτηθεί το λιγότερο άλλα 2 εκ στην τριετία πάντα.
 Αρκετά οικονομικά μεγέθη που αφορούν τα απορρίμματα αποτυπώνονται και στον ετήσιο προϋπολογισμό του δήμου.  Αυτό όμως που δεν αποτιμάται είναι η διαχείριση του υπολείμματος, όπως και το πολύ βασικό και ιδιαίτερα δαπανηρό, το κόστος αποκατάστασης της εγγύτερης περιοχής και των χώρων επεξεργασίας και βεβαίως των προστίμων από την πλημμελή διαχείριση που συνεχίζεται και από ότι φαίνεται θα συνεχίζεται και τα επόμενα τρία χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. 
Μέχρι σήμερα ο δήμος έχει προϋπολογίσει το ποσό των 400.000 ευρώ ως ρήτρα ετησίως από την προηγούμενη σύμβαση το οποίο εκτιμάμε ότι μαζί με την αποκατάσταση και τα πρόστιμα θα ανέλθει σε 60 με 80 ευρώ ανά τόνο, δηλαδή για τους 30.000 τόνους ετησίως  θα είναι 1,8 εκατομμύρια η σχεδόν 5.5 στην τριετία.
Αν λοιπόν αθροίσουμε όλα τα επιμέρους κόστη τα οποία ούτως η άλλως κάποια χρονική στιγμή θα πληρώσουμε ως δημότες θα δούμε ότι το ποσό που εκτιμάται σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς με τρέχουσες τιμές θα είναι της τάξης των 16 εκατομμυρίων ευρώ.
Ερωτάται η δημοτική αρχή αφού η προσφορά της Εταιρείας για εξοπλισμένο χώρο με νερό και γενικά όλες τις παροχές και αδειοδοτήσεις είναι περί τα 30 ευρώ ανά τόνο δηλαδή για την τριετία 3 εκ ευρώ και όχι 16 εκ. που εκτιμήθηκε παραπάνω γιατί δεν μισθώνει με τη νέα σύμβαση τον εξοπλισμό και το χώρο στη ΜΟΛΑΚ για να ωφελούνται οι δημότες 13 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον με συντηρητικούς υπολογισμούς ανά τριετία, χωρίς να υπολογίζονται μεταφορικά, εκβραχισμοί, σταθμοί μεταφόρτωσης, στραγγίσματα, κατολισθήσεις και ότι άλλο έχει μέχρι σήμερα προκύψει στην Μαραθόλακκα.



Μιχάλης Αντωνόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος, Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών

Ερωτήσεις στο δημοτικο συμβούλιο

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ Ερωτήσεις προς το Δ. Σ. Καλαμάτας Γραμματεία συμβουλίου Κυρία πρόεδρε, Σας καταθέτουμε τις παρακάτω...