Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

ΤΟΠΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ




ΤΟΠΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ
Του Μιχάλη Αντωνόπουλου
Γεωλόγος - Γεωτεχνικός Περιβάλλοντος.

Πρόσφατα στην εφημερίδα της κυβέρνησης ήρθε για κύρωση τι Εθνικό σχέδιο διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) με την ΚΥΑ 51373/4684/25-11-2015.  Το ΕΣΔΑ εκπονήθηκε σύμφωνα με τα άρθρα 22 και 35 του Ν. 4042/2012.  Μέσα στο νόμο υπάρχει η υποχρέωση οι ΟΤΑ να εκπονήσουν και να περάσουν από διαβούλευση και ψηφίσουν τα Τοπικά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων με την δημιουργία των πράσινων σημείων χώρων οριοθετημένων και διαμορφωμένων με κατάλληλη κτιριακή υποδομή και εξοπλισμό, οργανωμένους από το δήμο, ώστε οι δημότες να αποθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά, χωριστά συλλεγέντα.  Τα τοπικά σχέδια μετά από αξιολόγηση και επεξεργασία θα ενσωματωθούν από τον αρμόδιο φορέα κατά την διαδικασία εκπόνησης των ΠΕΣΔΑ.
Το σημαντικό σε αυτή την υπόθεση είναι ότι δίνεται η δυνατότητα κυρίως σε μικρούς δήμους να έχουν ένα θεσμοθετημένο δικό τους σύστημα ανακύκλωσης στην πηγή με εξασφαλισμένη χωροθέτηση και χρηματοδότηση έτσι ώστε να μειώσουν δραματικά το όγκο των απορριμμάτων που θα διαχειριστούν και θα τιμολογηθούν αναλόγως από άλλο φορέα.  Συνήθως θα γίνεται μεταφορά από σταθμούς μεταφόρτωσης σε αδειοδοτημένους χώρους με υψηλό κόστος.
Σε κάθε περίπτωση τα τοπικά σχέδια διαχείρισης είναι ευέλικτα και έχουν σημαντικά κίνητρα για δήμους και δημότες αφού είναι νομοθετικά κατοχυρωμένα και προσφέρουν σημαντική οικονομική διαχείριση που θα οδηγήσει μεταξύ των άλλων και σε μείωση των δημοτικών τελών.

Τι περιλαμβάνει ένα τοπικό σχέδιο αποκεντρωμένης διαχείρισης
1. Δραστηριότητες πρόληψης και διαλογής στην πηγή, σε επίπεδο δήμου μέσω των οποίων επιδιώκεται η εκτροπή του μεγαλύτερου μέρους των απορριμμάτων με ορίζοντα το χρονικό διάστημα μέχρι το 2020. Περιλαμβάνουν, κυρίως:
- Ένα δίκτυο κάδων για την προδιαλογή οργανικών και ανακυκλώσιμων υλικών σε διακριτά ρεύματα, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες σε κάθε Δήμο. Ειδική πρόβλεψη πρέπει να αφορά την ξεχωριστή συλλογή των αποβλήτων κήπου (κλαδέματα κλπ).
- Ένα δίκτυο «πράσινων σημείων» με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, για τη συγκέντρωση υλικών που δεν κατευθύνονται στους κάδους όπως ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, συσσωρευτές, ελαστικά, ογκώδη αντικείμενα, τυχόν συγκεντρωμένες μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων από πολίτες, επιχειρήσεις, υπηρεσίες, σχολεία και την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης – ανταλλαγής υλικών όπως ρουχισμού, επίπλων και παλαιών αντικειμένων κλπ
- Ένα σύστημα αποκομιδής και μεταφοράς που αφορά τα αναγκαία οχήματα, τους χώρους στάθμευσης και τους σταθμούς μεταφόρτωσης με την πρόβλεψη ότι σταδιακά θα μειώνεται η ανάγκη για μεταφόρτωση και μεταφορά σύμμεικτων απορριμμάτων
- Δράσεις υποκίνησης της συμμετοχής των πολιτών και συγκεκριμένα:
o δράσεις δημόσιας διαβούλευσης και κοινωνικής συμμετοχής στον σχεδιασμό και την εφαρμογή του τοπικού σχεδίου για παράδειγμα μέσω ανοιχτών εκδηλώσεων, συσκέψεων με κοινωνικούς φορείς, ερωτηματολογίων, συνελεύσεων, συγκρότησης ομάδων
o δράσεις ενημέρωσης των πολιτών, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων για την πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και τον τρόπο διαχείρισης των ειδικών αποβλήτων, ενδεικτικά στη μείωση χρήσης πλαστικής σακούλας και των συσκευασιών, στην διακριτή διαχείριση για τις μπαταρίες, τα ιατροφαρμακευτικά, τα απόβλητα κρεοπωλείων και ιχθυοπωλείων, τα τηγανέλαια κλπ
o δράσεις υποκίνησης, ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση




2. Δραστηριότητες κομποστοποίησης - διαλογής - διαχωρισμού σε επίπεδο δήμου ή ομάδας δήμων. Περιλαμβάνουν κυρίως :
Χώρους υποδοχής και διαλογής των κάδων ανακυκλώσιμων με την πρόβλεψη ότι το υπόλειμμα δηλαδή τα ανεπιθύμητα υλικά στους κάδους των ανακυκλώσιμων θα μειώνεται σταδιακά όσο αυξάνονται τα διακριτά ρεύματα.
Μονάδες διαχείρισης βιοαποβλήτων για την κομποστοποίηση των προδιαλεγμένων οργανικών τη συσκευασία και τη διάθεση του παραγόμενου κόμποστ.
Αποκεντρωμένες μονάδες μηχανικής διαλογής των σύμμεικτων που εξακολουθούν να συλλέγονται στους πράσινους κάδους με πρόβλεψη στη διαστασιολόγηση ότι οι ποσότητες των σύμμεικτων σταδιακά θα μειώνονται.
Εργαστήρια ανάκτησης ανταλλακτικών, επισκευής-ανακατασκευής υλικών.

Οι παραπάνω δραστηριότητες μπορούν να ασκούνται σε διακριτούς χώρους ή να περιλαμβάνονται σε μια Αποκεντρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΑΕΔΑ).
Τέλος μπορεί να εξεταστεί και η εγκατάσταση επεξεργασίας αδρανών και υλικών κατεδάφισης, εφόσον εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χώρος.

3. Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων σε επίπεδο ομάδας Δήμων

Οι αναγκαίοι ΧΥΤΥ, στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης εφαρμογής της λογικής της αποκεντρωμένης ολοκληρωμένης διαχείρισης, αφενός θα υποδέχονται ολοένα και λιγότερα σύμμεικτα που θα αποτελούν το υπόλειμμα της διαδικασίας ανακύκλωσης και αφετέρου, θα υποδέχονται υπολείμματα με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά αφού θα αφαιρείται ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των οργανικών, των ειδικών και τοξικών αποβλήτων και των ανακυκλώσιμων και συνεπώς θα έχουν μικρότερη περιβαλλοντική όχληση. Σε κάθε περίπτωση, οι αναγκαίοι ΧΥΤΥ, θα περιληφθούν στην αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ και οι χωροθετήσεις θα προκύψουν ως προϊόν μελέτης και ευρείας διαβούλευσης.

Ποιες είναι οι βασικές παράμετροι σχεδιασμού
1. Η καταγραφή των ποσοτήτων στερεών αποβλήτων που παράγονται σήμερα και η ποιοτική τους ανάλυση.
2. Η περιγραφή υφιστάμενης κατάστασης με χαρτογράφηση που θα περιλαμβάνει τα σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος (πλατείες, κοινόχρηστοι χώροι, χώροι άθλησης), τους μεγάλους παραγωγούς (αγορές, χώροι εστίασης, τουριστικές μονάδες, Πανεπιστήμια, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, τράπεζες), τους παραγωγούς ειδικών και επικινδύνων αποβλήτων (νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, βιοτεχνίες-βιομηχανίες, συνεργεία)
3. Η καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού και της οργάνωσης της υπηρεσίας που εμπλέκεται
4. Η καταγραφή των ιδιαίτερων προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν
5. Η εκτίμηση της εξέλιξης των αναγκών σε βάθος τουλάχιστον 5/ετίας .
6. Η επιλογή των επιθυμητών δράσεων και των στόχων που πρέπει να αυτές να επιτύχουν σε βάθος τουλάχιστον 5/ετίας. Η περιγραφή των εναλλακτικών και της βέλτιστης λύσης.
7. Η καταγραφή των αναγκαίων μελετών συμπεριλαμβανομένων και των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
8. Η συνεργασία με την περιφέρεια, τα αρμόδια Υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς.
9. Οι διαδημοτικές συνεργασίες και η συνεργασία με τους φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΦοΔΣΑ)
10. Η κοστολόγηση όλων δράσεων διαχείρισης, η εκτίμηση των εσόδων και η πρόβλεψη της χρηματοδότησης τόσο των παγίων όσο και των λειτουργικών δαπανών. Η σύγκριση με το σημερινό κόστος διαχείρισης.

11. Το σύστημα ενημέρωσης- παρακολούθησης και ελέγχου υλοποίησης του τοπικού σχεδίου διαχείρισης. 

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Τα αντισταθμιστικά οφέλη της επεξεργασία στη Μαραθόλακκα


Τα αντισταθμιστικά οφέλη της επεξεργασία στη Μαραθόλακκα
Μιχάλης Αντωνόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος, Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών

Μέχρι και σήμερα δεν έχουν δοθεί αντισταθμιστικά οφέλη από τη λειτουργία του χώρου εναπόθεσης και επεξεργασίας των απορριμμάτων του δήμου στη περιοχή της Μαραθόλακκας, Μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους ποθ έχει υποστεί μεγάλες γεωμορφολογικές αλλοιώσεις αλλά και σύνθετες βαριές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την πολυετή λειτουργία της ως χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων αλλά κυρίως ως βασικός χώρος επεξεργασίας αυτών, από την σημερινή δημοτική αρχή.
Προτίθεται ο δήμος να προχωρήσει σε μείωση τελών στις τοπικές κοινότητες που υφίστανται τις οσμές, τα στραγγίσματα αλλά και την συνολική περιβαλλοντική υποβάθμιση του τοπίου σε μια ευαίσθητη οικολογικά περιοχή.  Ήταν μια ερώτηση από τις πολλές που κατατέθηκαν γραπτώς στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.  Η απάντηση του δημάρχου ήταν θετική, δεδομένου ότι η υφιστάμενη νομοθεσία αποδέχεται μειώσεις τελών αλλά και ανταποδοτικά έργα σε κοινότητες που φιλοξενούνται αντίστοιχοι χώροι.
Είναι επίσης γεγονός ότι ο δήμος μας έχει ανάγκη από την χωροθέτηση ΧΥΤΥ όπως ήδη είχε προχωρήσει μελετητικά η προσπάθεια από τον πρώην δήμαρχο Γ. Σκαλαίο με σχεδιασμό ανεύρεσης κατάλληλου χώρου, ώστε τα υπολείμματα να μην στοχοποιούνται σε άγνωστο μέχρι σήμερα χώρο υποδοχής.
Ερώτημα όμως που παραμένει αναπάντητο είναι ποιος  ο χωροθετημένος χώρος για την αποκατάσταση της Μαραθόλακκάς που ξεκινάει το προσεχές διάστημα, μια και στην συγκεκριμένη περιοχή του Ταϋγέτου γίνεται παράλληλα και η επεξεργασία μέρους αυτών.

Το σημαντικό ζήτημα της διαχείρισης θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά και οικονομικά ίσως ζητήματα που καλείται να λύση η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι δήμοι της περιοχής μας, με σειρά επαφών και διαβουλεύσεων μέσα στο τρέχον διάστημα.

Ερωτήσεις προς τη δημοτική Αρχή Καλαμάτας στην 1η του 2016


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Ο δήμος Καλαμάτας δύναται να συμμετάσχει σε πρόγραμμα κοινωνικής σύμπραξης για την δωρεάν τροφοδοσία των σχολείων του δήμου με πορτοκάλια από τον Α Σ. Λακωνίας που διαθέτει κάθετη μονάδα τυποποίησης και χρησιμοποιεί Μεσσηνιακά προϊόντα για πρώτη φορά μέχρι σήμερα  Τα προϊόντα διανέμονται συσκευασμένα σε εκατοντάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει η θετική εισήγηση για συνεργασία και συμμετοχή στο παραπάνω πρόγραμμα για την περιοχή ευθύνη μας.

2.  Μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί αντισταθμιστικά οφέλη από τη λειτουργία του χώρου εναπόθεσης και επεξεργασίας των απορριμμάτων του δήμου στη περιοχή Μαραθόλακκας.  Προτίθεται ο δήμος να προχωρήσει σε μείωση τελών στις τ. κοινότητες που υφίστανται τις οσμές τα στραγγίσματα αλλά και την συνολική περιβαλλοντική υποβάθμιση του τοπίου σε μια ευαίσθητη οικολογικά περιοχή.
Θα προχωρήσει ο δήμος στην χωροθέτηση ΧΥΤΥ όπως ήδη είχε προχωρήσει μελετητικά η προσπάθεια από τον πρώην δήμαρχο Γ. Σκαλαίο με σχεδιασμό ανεύρεσης κατάλληλου χώρου, ώστε τα υπολείμματα να μην στοχοποιούνται σε άγνωστο μέχρι σήμερα χώρο υποδοχής.
Ποιος είναι ο χωροθετημένος χώρος για την αποκατάσταση της Μαραθόλακκάς που ξεκινάει το προσεχές διάστημα.

3. Έχει η δημοτική αρχή εξοφλήσει όλες τις πάγιες οικονομικές υποχρεώσεις της που συνδέονται με τα νομικά πρόσωπα αλλά και τον ίδιο το δήμο προς όλους τους κοινωφελής  οργανισμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΚ και άλλους.  

Μιχάλης Αντωνόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος, Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών


Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

1/2016 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.


 1/2016 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.
Παρακαλείσθε όπως προσέλθετε στην 1η/2016 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων,                     στο Δημαρχιακό Κατάστημα της οδού Αριστομένους 28, την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 08:00 μ.μ., για συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των εξής θεμάτων:

Α. ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1.    
Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Αποπεράτωση Η/Μ εγκαταστάσεων Νιαρχέικου Λιοτριβιού στην Τοπική Κοινότητα Αρφαρών». (Εισηγητής: κ. Καραγιάννης Ανδρέας)
2.    
Παράταση συμβάσεων μίσθωσης αυτοκινήτων & μηχανημάτων για τις ανάγκες εκτέλεσης των έργων αυτεπιστασίας του Δήμου Καλαμάτας. (Εισηγητής: κ. Μαρινάκης Σαράντος)
Β. ΘΕΜΑΤΑ  ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΑ– ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
3.    
Συμμετοχή στην καταπολέμηση των κουνουπιών για την διετία 2016-2017. (Εισηγητής: κ. Βασιλόπουλος Αθανάσιος)
4.    
Συμμετοχή στο πρόγραμμα δακοκτονίας για το έτος 2016.  (Εισηγητής: κ. Αδαμόπουλος Ιωάννης)
Γ. ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
5.    
Σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και της RETHINK – ΚΟΙΝΣΕΠ για την υλοποίηση προγράμματος επέκτασης – υποστήριξης δικτύου συνοικιακής κομποστοποίησης. (Εισηγητής: κ. Βασιλόπουλος Αθανάσιος)
6.    
Έγκριση διάθεση πίστωσης για την κάλυψη της δαπάνης μετάδοσης τηλεοπτικού σποτ με θέμα την ανακύκλωση υλικών συσκευασίας. (Εισηγητής: κ. Βασιλόπουλος Αθανάσιος)
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
7.    
Θρησκευτική εορτή Υπαπαντής του Χριστού. (Εισηγητής: κ. Μπούχαλης Δημήτριος)
8.    
Απονομή των βραβείων ¨Έπαινος Ν. Πολίτη¨. (Εισηγητής: κ. Γυφτέας Ηλίας)
9.    
Αξιοποίηση γηπέδου στο 1268 Ο.Τ. (Εισηγητής: κ. Φάβας Γεώργιος)
10.   
Έγκριση ανάγκης μίσθωσης κτιρίων Σιδηροδρομικού Σταθμού Καλαμάτας. (Εισηγητής:               κ. Φάβας Γεώργιος)
11.   
Έγκριση συμφωνητικού μίσθωσης μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και της ΕΡΤ-Α.Ε., που αφορά  στην εκμίσθωση κτηρίου του Δήμου για τη στέγαση  του Ραδιοφωνικού Σταθμού Καλαμάτας. (Εισηγητής: κ. Φάβας Γεώργιος)
12.   
Τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού, οικον. έτους 2016, Δήμου Καλαμάτας. (Εισηγητής: κ. Μπούχαλης Δημήτριος)
13.   
Συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στη διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας - Πελοποννήσου. (Εισηγητής: κ. Ηλιόπουλος Αθανάσιος)
14.   
Οικονομική ενίσχυση φορέων και εκδηλώσεων. (Εισηγητής: κ. Μπούχαλης Δημήτριος)
Ε.  ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
15.   
Διοργάνωση χειμερινής εκδήλωσης ¨Κόκκινη Νύχτα¨ για την ενίσχυση του εμπορικού και επαγγελματικού ιστού της πόλης. (Εισηγητής: κ. Βεργόπουλος Δημήτριος)
16.   
Χορήγηση – ανανέωση αδειών παραγωγών λαϊκών αγορών. (Εισηγητής: κ. Βεργόπουλος Δημήτριος)
17.   
Απομάκρυνση περιπτέρου ευρισκόμενου επί της οδού Μαυρομιχάλη. (Εισηγητής:                      κ. Βεργόπουλος Δημήτριος)
ΣΤ. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
18.   
Πρόσληψη εργατικού και τεχνικού προσωπικού ορισμένου χρόνου, διάρκειας πέντε (5) ημερομισθίων κατ΄ άτομο το μήνα. (Εισηγητής: κ. Ηλιόπουλος Αθανάσιος)
19.   
Συγκρότηση επιτροπής διενέργειας δημοπρασιών ακινήτων του Δήμου Καλαμάτας. (Εισηγητής: κ. Φάβας Γεώργιος)
20.   
Ορισμός δημοτικού συμβούλου στην επιτροπή παραλαβής έργων αξίας μικρότερης των 5.870,00 € συν Φ.Π.Α. και συγκρότηση αυτής. (Εισηγητής: κ. Καραγιάννης Ανδρέας)
21.   
Ορισμός δημοτικών συμβούλων για συγκρότηση τριμελών επιτροπών παραλαβής παρεχόμενων υπηρεσιών. (Εισηγητής: κ. Ηλιόπουλος Αθανάσιος)
22.   
Μετακινήσεις Δημάρχου, Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων. (Εισηγητής:                       κ. Ηλιόπουλος Αθανάσιος) 
Ζ. ΘΕΜΑΤΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
23.   
Έγκριση της υπ΄ αριθμ. 165/2015 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Καλαμάτας (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.) που αφορά στην έγκριση των νέων τιμολογίων της επιχείρησης.  (Εισηγητής: κ. Καμβυσίδης Ιωάννης)


Ερωτήσεις στο δημοτικο συμβούλιο

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ Ερωτήσεις προς το Δ. Σ. Καλαμάτας Γραμματεία συμβουλίου Κυρία πρόεδρε, Σας καταθέτουμε τις παρακάτω...